Minsta ormen tunn som spagetti

2008-08-05 07:58  
Leptotyphlops carlae. Foto:Blair Hedges

Världens minsta orm lever ett tillbakadraget grävande liv på Barbados. Tio centimeter kort och tunn som spagetti presenteras L. Carlae nu för världen.

Under en sten i regnskogen på Barbados fann biologen Blair Hedges, från amerikanska Penn State university, det första exemplaret av det som nu presenteras som världens minsta orm. Här lever den på en kost bestående av termiter.

Av de exemplar forskarna hittat är den längsta 10,4 cm. Det är mer i maskstorlek men dna-teknik har visat att det verkligen handlar om en orm.

Analysen visar också att den tillhör släktet blinda trådormar, Leptotyphlops. Arten har nu döpts till L. Carlae efter Blair Hedges fru Carla.

Forskarna berättar också att hela ormen kan rulla hop sig på ett mynt stor som en svensk femkrona. Honan lägger bara ett ägg, som är avlångt och hälften så långt som den vuxna ormen.

Biologer fruktar dock att den nyupptäckta ormen redan är utrotningshotad. Den lever i regnskog, som idag bara utgör 5 procent av Barbados yta.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt