Minnen viktigast i svarta lådan

2016-02-16 05:00  

TEKNIKFRÅGAN. Hur fungerar svarta lådan på flygplan? Ny Tekniks läsare förklarar.

Läsarfråga:

Hur fungerar svarta lådan på flygplan? Hur skyddas elektroniken och vilken information är det som samlas in?

/Angie

Svar:  En svart låda samlar via ett internt kommunikationsnätverk in all möjlig data som radarbilder, kommunikation internt och till land (via mikrofoner och radio), instrumentdata om motorer, roder, brandlarm, etcetera. Detta sparas både internt i VDR-systemet (Voyage Data Recorders) och på en kapsel, svart låda.

Härifrån plockar myndigheter och servicepersonal all data som behövs vid incidenter. Den består av ett industriellt Heavy Duty-minne för att hålla så hög kvalitet och lång livstid som möjligt, vanligen ett usb-minne eller annat minneskort. Den består även av isolering och dämpande material för att ta upp stötar, värme och kyla.

På kapseln sitter även en ”beacon”, den lilla silvriga cylindern som sitter i svarta klämmor på bilden, som vid kontakt med vatten börjar avge ett pingande ljud. Det är detta beacon-ljud som myndigheter letar efter vid en flygkrasch.

/DANIEL

 

Svar: Även om en svart låda innehåller elektronik så är det minnena som sparar all data som är det viktiga, de kan sedan sättas i en enhet för avläsning. För att skydda mot krasch placeras svarta lådan vid infästningen till stjärtfenan som är väldigt stark och ofta intakt.

Minnena ligger även i en kraftig cylinder som ska tåla höga krafter, acceleration, penetration och tryck. Det finns förslag om att de ska lossna vid krasch och kunna flyta upp till ytan.

/NN

 

Svar: Det som måste skyddas vid en krasch är endast minneskretsarna. De omges av värmeisolerande material som dessutom verkar stötdämpande. Paketet innesluts i en kapsel gjord av rostfritt stål. Det hela testas med olika metoder för att säkerställa att gällande specifikationer uppfylls.

/H-G BRANZELL

 

Har du nya intrikata frågor? Mejla till teknikfragan@nyteknik.se

 

Följ Ny Teknik på Facebook!

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt