Minifarkoster ska ge svar på om vi jordbor verkligen är ensamma

2018-09-05 11:21  
Foto: Kevin Gill – ESA/Hubble

Idén om att resa i en femtedel av ljusets hastighet kan kännas långsökt. Men drivna av laser ska Breakthrough Starshots minifarkoster nå främmande solsystem på 20 år.

För 50 år sedan landsteg vi på månen för första gången, vilket var ett historiskt ögonblick i mänsklighetens historia. Nu kanske det är dags för den största av utmaningarna – att finna liv ute i rymden. Det är i alla fall målet för projektet Breakthrough Starshot. Bakom satsningen står en rysk miljardär, en före detta direktör på Nasa, och några av de främsta ingenjörerna och forskarna inom rymdteknik.

Projektet går ut på att skicka ut hundratals små rymdfarkoster till Alfa Centauris stjärnsystem, där de kommer att undersöka planeter efter livstecken. Stjärnsystemet består av tre stycken stjärnor, Alfa Centauri A, Alfa Centauri B och Proxima Centauri.

Läs mer: Hubbleteleskopet fångar Saturnus stormande norrsken

Att få projektet i hamn är dock en monumental teknisk utmaning som kräver stora språng i rymdskeppsdesign och kommunikation. Men om Starshot lyckas så skulle vi kunna få tillgång till bilder av ett stjärnsystem som ligger mer än fyra ljusår bort. Det är ungefär samma sträcka som att resa 6 800 gånger till Pluto.

– Det här handlar om en av mänsklighetens grundläggande frågor: Är vi ensamma? Om vi ​​finner liv på en planet som kretsar kring närliggande stjärnsystem så är det en av de mest grundläggande upptäckterna genom tiderna, säger Starshots verkställande direktör S. Pete Worden till Cnet.

Läs mer: Läcka på rymdstationen ISS

Starshot kommer inte att driva sina farkoster med raketmotorer, utan man kommer istället att använda sig av den fokuserade kraften från miljontals laserstrålar på jorden. Kraften i den samlade strålen måste ligga på 100 Gigawatt, vilket är jämförbart med kraften från 100 kärnkraftverk. Farkosterna kommer då kunna åka i en femtedel av ljusets hastighet (134 miljoner miles/timme). I denna hisnande fart tar det endast 20 år för rymdfarkosterna att komma till Alpha Centauri-stjärnsystemet.

Starshot kommer att lägga en ”nanocraft” till rymdfarkosterna vars massa endast väger ett gram. Enheten är en sensor som kan mäta magnetfält och upptäcka vissa våglängder av ljus som kan indikera liv på andra planeter. Om projektet genomförs kan de första rymdfarkosterna skickas ut om 30–40 år.

Johan Forsberg

Mer om: Rymden Farkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer