Mindre än sex timmars sömn per natt kan skada dina blodkärl

2019-01-16 13:06  
Sömnproblem ökar risken för åderförkalkning, visar en ny studie. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Om du inte sover tillräckligt länge kan dina blodkärl ta skada, visar ny forskning.

Hör du till dem som sover mindre än sex timmar per natt? Då är studien publicerad i Journal of the American College of Cardiology en möjlig källa till oro. En sovcykel på kortare tid än detta kan leda till åderförkalkning.

Bland andra Forbes rapporterar om studien där sömnmönstren hos 3 974 bankanställda i Madrid skärskådades. Samtliga testpersoners sömnkvalitet mättes med aktivitetsmätare, därefter delades de upp i testgrupper baserat på hur många timmar de sov per natt.

Granskade blodkärl med skiktröntgen

Huvuddelen av studien gick ut på att granska blodkärlen i hjärtat, halsen och benen genom 3d-ultraljud och datortomografi (skiktröntgen). Därefter granskades andra faktorer som kan påverka resultatet som till exempel vikt, diet, alkoholkonsumtion, rökning, depression eller sömnapné.

Läs mer: Sömnforskaren: Därför ska du sova dig smart

Slutresultatet var nedslående: Det var 27 procent vanligare med åderförkalkning hos testgruppen som fick mindre än sex timmars sömn per natt än de som fick sju till åtta timmars sömn. De 20 procent i totala testgruppen som hade störst sömnproblem (där mätningen visade mest rörelse och vakenhet per natt) hade en risk att få åderförkalkning som var 34 procent högre än de med bättre sömn.

Inte granskat stress-faktorn

Forskargruppen granskade däremot inte allt som kan påverka sömn och blodkärl, som stress. Men resultatet är enligt forskarna i linje med tidigare studier som visat att för få timmar, eller lågkvalitativ, sömn kan öka risken för högt blodtryck och fetma. Och i sin tur riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien från Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III, Hospital Universitario Puerta de Hierro och IMDEA Food Institute har publicerats hos Journal of the American College of Cardiology.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt