Milstolpe för artificiell intelligens

2014-06-09 12:10  
Datorprogrammet Eugene Goostman övertygade flera personer att "han" var en människa.

Nu kan datorn luras att den är en människa. Testa själv.

Eugene Goostman verkar vara en helt vanlig 13-årig kille från Ukraina. Det trodde flera bedömare vid en tävling vid Royal Society i London lördag 7 juni. Men  Eugene är i själva verket ett datorprogram skapat av ryssen Vladimir Veselov och Eugene Demchenko från Ukraina, skriver tävlingsarrangören University of Reading i ett pressmeddelande.

Tävlingen gick ut på att klara av det så kallade Turingtestet uppkallat efter den brittiska matematikern Alan Turing som dog 7 juni 1954 och som ställde frågan "kan maskiner tänka?".

I Turingtestet är svaret "ja" om minst 30 procent av försökspersonerna tror att en dator är en människa efter att de ställt ett antal textbaserade frågor. Vid evenemanget i London var det 33 procent av "Eugene Goostmans" samtalspartner som verkligen trodde att de diskuterade med en tonårig kille.

Svaren från datorn behöver inte vara formellt korrekta men ha en form och ett innehåll som gör dem "mänskliga".

- Eugene "föddes" 2001 och uppfostrades till att hävda att han kan allt. Men hans ålder gör det helt rimligt att han inte gör det, säger Vladimir Veselov i pressmeddelandet.

- En hel del av vårt arbete har gått ut på att utveckla en karaktär med en trovärdig personlighet.

I pressmeddelandet säger professor Kevin Warwick vid University of Reading att det lyckade Turingtestet är en milstolpe för artificiell intelligens som i datorhistorien kommer att bedömas som en av de mest spännande händelserna.

- Det finns de som kommer att hävda att Turingtestet genomförts framgångsrikt tidigare, säger Kevin Warwick.

Men då handlade det om tester där det bara var tillåtet att ställa vissa typer av frågor om förutbestämda ämnen.

- I den här testen fick man diskutera vad som helst och vi kan därför med stolthet hävda att Alan Turings test för första gången har genomförts framgångsrikt, säger Kevin Warwick.

Kan du avgöra om Eugene Goostman är en människa eller maskin? Via den här länken kan du ställa egna frågor.

(Texten uppdaterad 9/6 kl.16:05 med länk till "Eugene Goostman")

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer