Microsoft utmanar Ipad

2012-06-19 10:02  

Nu har Microsoft visat upp sin pekdator Surface som kör en nedbantad version av Windows 8.

För första gången ska Microsoft tillverka en egen konsumentdator. Det blir en pekdator som kommer i två utföranden, en för vanliga användare och en lite mer professionell.

De heter Surface och kör operativsystemen Windows 8 Pro respektive Windows RT som är en specialversion av Windows 8 anpassad för ARM-processorer som i det här fallet blir Nvidia Tegra. Proffsmodellen får en Intel Core i5 Ivi Bridge.

Bildskärmarna är 10,5 tum Cleartype där Surface RT visar HD och Surface Windows 8 klarar av ”Full HD”.

Andra skillnader är att den enklare datorn hanterar USB 2.0 och minneskort av typ microSD medan proffsmodeller kör USB 3.0 och microSDXC.

Microsoft är för övrigt ganska sparsamt med att avslöja några tekniska detaljer om sina pekdatorer.

Men båda datorerna är försedda med ett skydd som även är ett tryckkänsligt tangentbord. Enligt Microsoft klarar tangentbordets programvara av att känna skillnaden mellan att man trycker ner en tangent och att fingrarna bara vilar på tangentbordet.

För den som vill ha ett lite mer ergonomiskt tangentbord finns som alternativ ett lite tjockare mekaniskt med ”riktiga” tangenter.

När Surface ska börja säljas och till vilket pris är ännu inte offentliggjort.

Jan Melin

Mer om: Microsoft Ipad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer