Microsoft till attack mot Apples Fortnite-stopp

2020-08-24 14:33  
Fortnite Foto: Epic Games

Nu ger sig Microsoft in i striden mellan Apple och Epic. Och ställer sig på Fortnite-studions sida.

Microsoft kommer att ta skada om Apple gör verklighet av sitt hot mot Fortnite-studion Epic. Det uppger Microsoft i en domstolshandling. Själva handlingen har Epic lämnat in, men den kommer med en deklaration från Microsoft.

– Om Unreal Engine saknar stöd för Ios och Mac OS så kommer Microsoft att antingen tvingas överge sina kunder och potentiella kunder på Ios- och Mac OS-plattformarna. Eller välja en annan spelmotor inför utvecklingen av nya spel, säger Microsofts spelutvecklarchef Kevin Gammill.

Striden mellan Epic och Apple började när Epic beslöt att kringgå Apples avgift på 30 procent av alla intäkter en app genererar.

Apple beslöt då att ta bort Fortnite från App Store. Epic svarade med att stämma Apple.

Läs mer: ”I striden mot Fortnite har Apple mycket att förlora”

Då kom hotet om att Epic inte längre skulle få tillstånd att ta del av Apples utvecklarprogram. Det skulle bland annat drabba Epics Unreal Engine-verksamhet. Unreal Engine är en otroligt populär grafikmotor som används av alltifrån små utvecklare till stora multinationella bolag.

Epic anser att Apples hämnas och samtidigt försöker upprätta ett monopol. Om Epic inte får lov att använda Unreal Engine på Ios och Mac OS kan det drabba ett stort antal kunder, däribland Microsoft.

Apple, å sin sida, tycks inte vara redo att vika sig en millimeter. Epic har bett en domstol i Kalifornien besluta att företaget ska få behålla sin plats i utvecklarprogrammet, åtminstone tills rättstvisten är över. Men Apple anser att Epic skapat en ”falsk nödsituation”.

Läs mer: Storbråket - därför har Apple raderat Fortnite från App Store

Iphone-jätten har också uppgett att Epic ska ha bett Apple om att få specialbehandling när det gäller avgifterna i App Store.

”Utvecklare som försöker lura Apple, så som Epic gjort här, stängs av...på samma sätt som om en kund med en produkt går ut från Apple Store utan att betala: Apple får inte betalt”, skriver företaget till domstolen.

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer