Microsoft sänker sitt datacenter i havet

2016-02-01 14:05  
I den här kapseln som sänktes ner i havets kyla har Microsoft testat en server. Foto: Microsoft

Havsdjupet kyler Microsofts nya datacenter.

En stor kostnad för it-företagen är kylningen av deras datacenter. Det har bland annat lett till att Facebook placerade sitt första datacenter utanför USA i Luleå där vinterkylan lockar.

Nu har Microsoft presenterat en ny modell för datorkylning i det nya projektet Natick, skriver New York Times.

Utanför kusten i Kalifornien sänkte företaget ner en 2,5 meter bred stålkapsel i havet, döpt till Leona Philpot. I den fanns en server som kördes i 105 dagar och kyldes av värmeväxlare placerade på kapseln. Enligt Microsoft blev testen en större succé än förväntat.

Omkring hälften av världens befolkning bor i områden som inte ligger längre bort än 200 km från en kust och havsbaserade datacenter kan då placeras nära användarna vilket bland annat minskar signalfördröjningar (latency) som är ett problem när de stora datacentralerna ligger på långa avstånd.

Vid sidan av att minska kostnaden för kylningen räknar Microsoft med att kunna installera den nya typen av datacenter på tre månader vilket kan jämföras med de två år det ofta tar att bygga en datahall på land.

Ett problem och en utmaning för Microsoft blir att konstruera de havsbaserade anläggningarna så att de inte behöver övervakas, lagas och underhållas på plats. Målsättningen är att installationerna ska kunna fungera upp till fem år utan tillsyn.

Forskarna tror även att det kan bli möjligt att driva anläggningarna med el som produceras av undervattensturbiner eller generatorer som drivs av tidvatten.

Nästa år planerar Microsoft att testa en utvecklad version av Leona Philpot som ska bli tre gånger så stor, skriver New York Times.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer