Microsoft lanserar budgetplattan Surface Go

2018-07-10 09:47  

Nu har Microsoft bekräftat att det kommer en budgetvariant av Surface-modellerna i augusti. Den nya tiotummaren ses som en möjlig konkurrent till Apples enklare Ipads.

Klockan tre natten mot tisdag, svensk tid, offentliggjorde Microsoft nya Surface Go. Microsoft kallar modellen, som släpps i höst, för deras ”minsta, lättaste och mest prisvärda Surface hittills”.

Till det yttre kan Surface Go jämföras med en mindre version av 2014 års modell av Surface Pro 3. Den nya plattan kommer att ha en 10-tumsskärm med 1 800 x 1 200 upplösning, vara 8,3 millimeter tunn och väga drygt ett halvt kilo, något lättare än Surface Pro.

Microsofts ”budgetplatta” kommer att finnas i två varianter, den billigaste med 4 GB RAM och 64 GB SSD och den dyrare varianten med 8 GB RAM och 128 GB SSD. Båda varianter kommer åtminstone till en början endast ha wifi.

Surface Go kommer att köra Windows 10 S och har en Intel Pentium Gold-processor 4415Y. Batteritiden ska enligt Microsoft vara upp till nio timmar. Bland övriga specifikationer finns en USB-C 3.1-port och en frontkamera som gör det möjligt att logga in på enheten med ansiktsigenkänning.

Budgetplattan dyrare i Sverige

I USA kommer prislappen för Surface Go att börja på 399 dollar, drygt 3 700 kronor i dagens penningvärde. I Sverige kommer den att börja på strax över en tusenlapp mer, 4 899 kronor.

The Verge frågar sig vilken målgrupp Surface Go egentligen riktar sig till. Modellen hamnar någonstans mellan Apples enklaste Ipads och Microsofts egna Surface Pro eller Apples Ipad Pro. Medan Apple har många appar som är väl anpassade för underhållning och pekskärmar har Windows 10 enligt The Verge fortfarande svårt att få till samma sak.

Läs mer: ”Apple gör en urtråkig men nödvändig vårstädning”

Processorn i Surface Go är nog inte tillräckligt kraftfull för att använda som huvuddator, menar The Verge. Där kommer man därför fram till att det framför allt är de som använder en Ipad med bluetooth-tangentbord som kan ses som huvudmålgruppen för nya Surface Go.

Surface Go släpps i Sverige den 28 augusti.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt