Metall med vattenskräck

2015-01-21 13:21  
Vatten som droppar mot metallytan rinner av direkt utan att lämna något fuktigt spår. Foto: University of Rochester

Med en ny teknik kan metallytor göras extremt vattenavstötande.

Forskare vid University of Rochester i USA har utvecklat en metod som gör att metallytor stöter bort vatten mycket effektivt. Tekniken bygger på att med laser gravera in ett mönster i nanoskala på metallens yta som gör att vattnet rinner av. Då behöver man inte belägga en yta med exempelvis teflon för att göra den vattenavstötande vilket gör att den så kallade hydrofobiska effekten blir mycket beständig, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

De möjliga användningsområdena är vidsträckta. Ett exempel är flygplan som inte skulle behöva någon avisning då vattendroppar inte fastnar på vingarna. Ett annat exempel är att använda tekniken för rengöring där vattendropparna absorberar smuts och damm på en yta som då rinner av tillsamman med vattnet.

I utvecklingsländer finns flera möjligheter för den nya tekniken. Som ytor för insamling av regnvatten som då kan göra vattenskörden mer effektiv.

Ett annat exempel är toaletter vars ytor kan bli så vattenavstötande att det behövs mycket lite vatten eller inget alls för spolningen. Det har gjort att Bill Gates intresserat sig för forskningen och satsat pengar i projektet via Bill & Melinda Gates Foundation.

Nu arbetar forskarna med att utveckla tekniken så den kan appliceras på andra material än metall och att snabba på graveringen av mönstret som stöter bort vattnet.

Idag tar det ungefär en timma att förse en sex kvadratcentimeter stor yta med det vattenavstötande mönstret. En tid som måste minskas ordentligt innan tekniken kan spridas till utvecklingsländer, skriver universitetet.

Jan Melin

Mer om: Materialteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer