Mer minne med helium

2013-11-05 09:14  
Med helium i hårddisken kan antalet skivor ökas från fem till sju som tillsammans lagrar 6 TB.

När hårddisken fylls med helium i stället för luft kan lagringskapaciteten ökas med 50 procent.

Western Digitals dotterbolag HGST har börjat leverera en hårddisk där luften som omsluter skivorna bytts ut mot helium. Densiteten i den gasen är bara 14 procent av luftens. Det gör att friktionen mellan de rörliga delarna minskar liksom turbulensen och temperaturen inne i höljet. Då kan antalet staplade skivor ökas från fem till sju på samma utrymme vilket ger 50 procent större lagringskapacitet. Den 3,5 tums hårddisk som HGST presenterat är på 6 TB och heter Ultrastar He6. Något försäljningspris har ännu inte presenterats då den främst kommer att säljas till servertillverkare och leverantörer av lagringsmedia, skriver Computerworld.

Förhoppningen är att den nya hårddisken ska attrahera dem som driver stora datacentraler och erbjuder infrastruktur för molntjänster.

Vid sidan av att lagra mer data kräver Ultrastar 23 procent lägre effekt och är 38 procent lättare än motsvarande diskar för 4 TB. Dessutom arbetar den vid en lägre temperatur. Förhållanden som kan vara minst lika attraktiva som den ökade lagringskapaciteten.

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer