Mer ljus och trög ström i ledningarna

2004-12-14 23:00  

Inget bra uppvärmningsalternativ, säger Ny Tekniks läsare

Inget bra alternativ.
Foto Kaianders Sempler
Frågan huruvida det blir billigare att värma villan med värmeljus i stället för elpanna har engagerat många läsare. Här kommer nya inlägg:

! För några år sedan räknade jag hur mycket värmeeffekt man fick från ett värmeljus. Jag tittade på paraffinets resp. stearinets "heat of combustion" samt hur många gram paraffin per timme som ljuset förbrände. Det visade sig att ett normalt (Ikea) värmeljus utvecklade cirka 35 W, medan ett större ljus utvecklade 70-80 W. Vissa ljus med stor låga gav hela 100 W.

Kontentan av detta är att om man skall försöka hålla värmen i ett strömlöst hus så är det, trots namnet, INTE värmeljus man skall använda, utan större ljus med stor låga.

Sedan kommer ju olägenheten med allt sot inomhus. Men det är kanske en senare fråga.

Sören Nilsson, Kärna

! Stearin är en biprodukt från oljeraffinering, och innehåller extra långa kolvätekrdjor. Dessa har högre energiinnehåll per viktenhet än korta (som de finns i naturgas, metan och liknande), och de avger mer CO2 per energimängd än korta kedjor.

Totalpriset per energimängd kan inte bli billigare än olja, med tanke på all extra hantering (tillverkning, förpackning, distribution, med mera) utan troligen någon 10-potens högre.

Man kan i och för sig höja verkningsgraden i sin oljepanna genom att skippa pannan och köra brännaren direkt i husets luft. Då behöver man ju inte värma upp kråkorna som sitter på skorstenen. Men med största sanolikhet så storknar man då ganska snart av avgaserna. Har ingen kommit på att man behöver öppna alla fönster om man eldar med så många värmeljus?

Karl-Heinz Rigerl, Falun

Ingen har heller diskuterat brandfaran det innebär att ständigt ha hundratals värmeljus brinnande. Men nu över till något helt annat:

? Eftersom elektronen har massa (även om den är liten), så måste det åtgå energi för att ömsom accelerera och ömsom bromsa dem i en växelströmsledare. Så, hur mycket förluster blir det i alla miljontals mil elektriska ledningar i Sverige? Från Ringhals till rakapparaten, så att säga.

Gunnar Wallin

Svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer