Mekanisk laståsna för trötta soldater

2012-02-09 15:08  

USA:s militär har utvecklat en självgående robot som bär tung packning och hittar vägen själv.

En ny robot som presenterats av det amerikanska försvarets forskningsmyndighet Darpa ser ut att vara hämtad från en planet i Star Wars.

Men Legged Aquad Support Systems, LS3, är inte science-fiction utan en högst konkret maskin som nu tagit sina första stapplande steg.

I en video visas hur monstret kliver omkring i terrängen och masar sig både upp och ner för skogsbackar. I en sekvens ser den vandrande roboten ut som den håller på att snubbla men snabbt parerar fallet.

Roboten är en prototyp till en maskin som främst ska användas för att bära tung last. Enligt Darpa är det inte ovanligt att soldater bär packningar på mer än 45 kg vilket gör dem trötta och begränsar deras stridsförmåga.

Hur tungt lastad den elmotordrivna prototypen är framgår inte av informationen från Darpa. Men målet är att roboten ska kunna bära omkring 200 kg och kunna ta sig fram 32 km på ett dygn utan uppladdning.

Ombord på den mekaniska laståsnan finns olika sensorer för exempelvis balans och bildigenkänning som gör att den kan följa en människa och väja för hinder som stenar och träd.

Senare modeller ska även utrustas med ”öron” som gör att den kan styras med röstkommandon som ”stopp”, sitt” och ”kom hit”.

Dessutom ska roboten fungera som en mobil kraftkälla där soldaterna kan ladda sina batterier för radioapparater och andra handburna prylar.

- LS3 har ungefär samma lyhördhet som ett dresserat djur och lastförmåga som en mulåsna, säger överstelöjtnant Joe Hitt på Darpas webbplats.

Men innan den vandrande roboten rycker in måste motorljudet dämpas rejält. Som den väsnas nu blir truppen ett lätt mål att upptäcka för fi.

Roboten bygger på ett koncept som utvecklats av Boston Dynamics. De har tidigare visat upp en mindre version av en vandrande robot som kallas Big Dog och ligger även bakom konstruktionen av den nya LS3.

(Texten uppdaterad 10 februari 2012)

Jan Melin

Mer om: Darpa Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer