Mediaspelare får turbo-3g

2008-08-22 12:30  
Archos 5

Archos förser en av sina tre nya mediaspelare med turbo-3g. Därmed blir Archos 5g en fullfjädrad surfplatta.

Lagom till julhandeln ska Archos 5g finnas i butik. Prislappen blir relativt hög, runt 3.500 kronor för en apparat som lagrar 30 gigabyte data. Men för pengarna får man en mediaspelare som åtminstone på pappret imponerar.

Det som sticker ut mest är det inbyggda stödet för både turbo-3g och wlan. Tillsammans med webbläsaren Opera, möjlighet att visa flash-grafik och skicka e-post kommer 5g att bli mer än en vanlig mediaspelare.

Jämför med Iphone
Dessutom är skärmen stor, fem tum, och visar 800 x 480 pixlar. Archos själva är inte sena att jämföra med Iphones 3.5 tum stora skärm och 320 x 480 pixlar.

Iphones stora styrkor i jämförelsen, som Archos däremot inte påpekar, är möjligheten att också ringa telefonsamtal, det stora utbudet av tilläggsprogram via Apples App Store, samt den enkla åtkomsten till Itunes Store för att köpa musik och ladda ner, vilket dock endast fungerar via wifi på Iphone.

Sjutumsskärm
Tidigare under hösten kommer två andra modeller i Archos nya serie. Archos 5 och Archos 7. Den senare har en sju tum stor skärm, och en hårddisk på upp till 320 gigabyte.

De båda modellerna saknar dock turbo-3g under skalet. Kopplade till en dockningsstation och med ett usb-modem kan de däremot också användas som surfplattor var som helst.

I minsta utförandet, med 60 gigabytes hårddisk, kommer Archos 5 kosta runt 2.300 kronor. En Archos 7 med 160 gigabytes hårddisk kommer kosta 2.900 kronor.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer