Matematikerna är chockade

2016-03-16 13:36  
En undersökning av de första 100 miljoner primtalen har skakat om matematikervärlden.

En ny studie visar att primtalen inte uppträder lika slumpmässigt som man tidigare trott.

Matematiker har aldrig hittat något system för primtalens förekomst och har därför betraktat dem som att de uppträder slumpmässigt. Men nu har forskare vid Stanford University i sin rapport "Unexpected biases in the distribution of consecutive primes" visat att slumpmässigheten inte verkar vara absolut vilket enligt New Scientist chockat matematikerna.

Vid sidan av primtalen 2 och 5 måste alla primtal sluta med någon av siffrorna 1, 3, 7 eller 9. Om primtalen då uppträder slumpmässigt bör sannolikheten vara 25 procent för att ett primtal med en etta som slutsiffra följs av ett primtal som även det slutar på 1. Samma sannolikhet gäller givetvis för var och en av de övriga tre siffror som kan avsluta det efterföljande primtalet.

För att testa detta programmerades en dator att lista de första 100 miljoner primtalen. Då upptäckte forskarna att ett primtal som slutade med 1 åtföljs av ett primtal som även det har 1 som slutsiffra i bara 18,5 procent av fallen. Alltså väsentligt mindre än de förmodade 25 procenten.

Forskarna upptäckte även att det exempelvis är vanligare att ett primtal som slutar på 3 är följt av ett primtal med 9 som slutsiffra än något primtal som slutar på 1 eller 7.

Det här gör att matematiker inte längre kan anta att primtalen är helt slumpmässiga. Men den nya insikten kommer förmodligen inte att direkt kunna vara till någon hjälp för att lösa primtalsproblem som exempelvis förekomsten av så kallade primtalstvillingar eller Riemannhypotesen, skriver New Scientist.

Men de nya resultaten har ändå skakat om matematikvärlden där man frågar sig hur det här har kunnat vara oupptäckt så länge, skriver The Independent.

- Om det man tar för givet visar sig vara fel kanske det leder till att man även omprövar andra sanningar, säger matematikern Andrew Granville vid University of Montreal i Kanada till New Scientist.

Jan Melin

Mer om: Primtal matematik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer