Matematiken bakom dominoeffekten

2013-01-16 15:11  

Nu finns beräkningarna som visar hur en liten dominobricka kan välta en skyskrapa.

En video på Youtube visar ett till synes märkligt fysikaliskt fenomen. En liten millimetertjock "dominobricka" faller mot en större bricka som i sin tur ramlar vidare. När den tolfte brickan faller välter den en meterhög 50 kg tung bricka med en ljudligt smäll.

Fysiken bakom kedjereaktionen är ganska enkel. När brickorna från början ställdes på högkant utfördes ett arbete som omvandlades till lägesenergi, eller mer beskrivande: potentiell energi.

När den första och minsta brickan faller omvandlas dess potentiella energi till rörelseenergi så att den kan knuffa till nästa bricka och så vidare. Så "energiförstärkningen" är bara skenbar.

I videon från 2009 sägs att en bricka klarar av att välta nästa bricka om den är maximalt 1,5 gånger större.

Det inspirerade matematikern J.M.J. van Leeuwen från Nederländerna att fördjupa sig i beräkningar om dominibrickornas kedjereaktion. Han har kommit fram till att brickan som välts teoretiskt sett kan vara dubbelt så stor som den som knuffar. Men då bortser van Leeuwen från friktion och annat elände.

Om man räknar med att en bricka i praktiken är 1,7 gånger större än den som knuffar har ZME Science räknat ut att en centimeterhög bricka till slut kan välta en bricka hög som Empire State Building om den är sist i en rad av 244 allt större brickor.

Jan Melin

Mer om: Höghus Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer