Mässan som tar det säkra för det osäkra

Säkerhet i form av galler, larm och kontrollsystem visas just nu upp på Stockholmsmässan. Ny Tekniks utsända lät sig registreras och smygfilmas för att ta reda på vad som är hett i branschen.

Räkna kunderna - även i mörker

Schweiziska klädkedjan Tally Weijl övervakar sina kunder med infraröda kameror. Förutom att identifiera personer, kan kamerorna också räkna shopparna och se hur många som köper något.

Kameran som klädkedjan använder, en Axis Q1921, ska också användas för att bevaka byggnader, tunnlar och flygplatser. Den klarar såväl dåligt väder som mörker, enligt tillverkaren.

Gräv där du står

Osynligt, lång livslängd och nästan fritt från underhåll, är några av säljargumenten för GPS (Ground Perimeter System) Plus. Två gummislangar grävs ner parallellt med varandra på cirka 25 centimeters djup.  Slangarna fylls med vätska, sätts ihop i ena änden med en kompensationsventil och i andra änden med ett tryckkänsligt membran. Vätskan trycksätts och membranen känner sedan av om någon rör sig eller något flyttas på marken ovanför.

Skärsläckare tar udden av branden

Med en blandning av vatten och skärmedel under högt tryck borrar Coldcut Cobra ett hål genom en vägg eller en dörr. Sedan fortsätter munstycket att trycka in vattendimma i rummet. Hålet är litet, och ger inte branden extra syre. Eftersom dimman är finfördelad behövs inte så många liter vatten för att släcka. Det räcker med tiotals liter i stället för flera kubikmeter.

Det främsta användningsområdet är att dämpa branden och sänka temperaturen innan rökdykare går in.

Skärsläckaren finns redan hos räddningstjänsten på många platser i Sverige.

Rosa kassaskåp

Kassaskåp och vapenskåp finns nu i allt fler modeller och stolekar. Trenden går mot mindre skåp, som kan installeras hemma i villan eller på kontoret. Här är ett rosa värdeskåp i massivt stål, godkänt för värden upp till 80 000 kronor.

Osynligt staket

Infraröda strålar mellan tre centimeter tunna stolpar blir ett flyttbart staket. En teknik med koordinerade sändare och mottagare gör att barriären GPS Photon inte ger falsklarm för grodor och fjärilar. Räckvidden är 50 meter mellan stolparna, och signalkablarna är skyddade för störningar och sabotage.

Polis på två hjul i svängarna

Nej, än så rycker svensk polis inte ut på en Segway. Ännu. Men om det amerikanska företaget får som det vill kan Segway bli ett uttryckningsfordon i framtiden. Tvåhjulingen har två litiumjonbatterier, maxar 20 km/h och har en räckvidd på drygt 30 kilometer. Siren, blåljus, kommunikationsradio och packväskor ingår i ekipaget – men hur gör konstapeln om han eller hon griper en tjuv..?

Het värmekamera

Bullards värmekameror är vida spridda på brandstationerna, där de används för att hitta brandhärdens kärna, och för att jaga glödbränder.

De senaste modellerna har wide screen, radiokoppling till räddningsledarens skärm och kontrastjustering. De klarar mycket höga temperaturer, och fungerar till och med när höljet smälter av hettan.

Bländade ljus

Vi vet inte vilket ljushuvud som konstruerat den handhållna trippellampan Patriot, men här snackar vi lätt understödsbelysning som bländar rådjuren så att de går rakt in i träden. Lampan ger 1 800 lumen och räcker bortåt 900 meter. Inbyggda batterier gör att lampan enkelt går att ladda medan du plockar rätt på rådjuren.

Motar Olle snabbt

Gunnebos QFG (Quick Folding Gate) är ett av flera snabbstängande stängsel som visas på mässan. Den här varianten har dubbla länksystem, som öppnar sig på 4-6 sekunder, tre gånger så snabbt som en traditionell grind. Den som vill ha extra koll på besökarna kan komplettera med nummerplåtsläsare och nätverkskameror.

Solglasögon mot laserpekare

Poliser och piloter har stora problem med ogärningsmän som försöker blända dem med laserpekare. Det gäller särskilt den gröna sorten, som har hög energi. Nu kommer solglasögon som skyddar. Sperians modell mot grön laser sänker en stråle på 1200 milliwatt till 200 microwatt, men är fortfarande moderiktiga.

Niklas Dahlin

Jonas Hållén

Mer om: larm Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer