Människans förfäder

2008-03-04 23:00  

Nej, Darwin hävdade aldrig att människan härstammade från aporna. Bara att apor och människor hade utvecklats från gemensamma förfäder.

Under 1800-talets andra del startade jakten efter ”felande länken” ett utvecklingssteg man trodde skulle finnas mellan apa och människa. Den första kandidaten hittades år 1856 av byggnadsarbetare i ett grustag i byn Neandertal inte långt från Düsseldorf. Det visade sig dock atthomo neanderthalisvar en helt egen människoart, hominid, som dött ut för30 000år sedan (även om vissa forskare länge hävdade att neanderthalmannen i själva verket var en rysk soldat som lidit av spanska sjukan och stupat under Napoleonkrigen).

1887fann den holländske läkaren Eugene Dubois vad han kalladepithecantropus erectus(den upprättgående apmannen) på Java. Av samma art var Pekingmänniskan, som hittades 1921 av den svensk-österrikiska Uppsalaforskaren Otto Zdansky (om detta kan man läsa i Tore Frängsmyrs bok ”Pekingmänniskan - en historia utan slut, finns på bokrean 2008). Arten kallas numerahomo erectus, och anses ha levt mellan1,5 miljoneroch300 000år sedan. Själva fossilen efter pekingmänniskan försvann under mystiska omständigheter i samband med den japanska invasionen av Kina strax före andra världskriget, men de tre tänder som hittades av Zdansky finns fortfarande i Uppsala.

1912 upptäcktes i EnglandPiltdownmannen, med ett kranium som en människa och en käke som en apa. Var detta den felande länken? Nej, ett fräckt falsarium!

1925hittadesaustralopithecus africanusi Sydafrika. 1959 upptäckte makarna Louis och Mary Leakey ett1,7 miljoner år gammalt fossil avhomo habilisi Tanzania. Men ännu äldre,3,2 miljonerår, var den meterhögaaustralopithecus afarensissom hittades 1974 i Afarprovinsen i Etiopien av svenskättlingen Donald Johanson från Chicago. Hon fick namnet ”Lucy” efter BeatleslåtenLucy in the Sky with Diamonds som man spelat flitigt i lägret vid tiden för uååtäckten.

Lucybefinner sig våren 2008 på turné i USA. Skelettet i montern på Nationalmuseet i Addis Abeba är bara en kopia.

Kommentar:

År 2004 gjorde australiensiska paleoarkeologer ett märkligt fynd på den indonesiska ön Flores. Man fann resterna efter en mycket liten hominid, bara en meter lång och med en hjärnvolym som en grapefrukt, som inte var äldre än 12 000 år. Var det en nyupptäckt art,homo floresiensis? Var det en hominid som levat parallellt med människan, ungefär som neandertalarna gjorde för 30 000 år sedan, men överlevt till långt senare? Det hävdade australiensarna. Den indonesiske paleoarkeologen Teuku Jacob konfiskerade emellertid fyndet, i pressen döpt till ”Hobbiten”, som han menade härrörde från en sentida undernärd pygmé som lidit av sjukdomen mikrocefali, vilket fått hjärnan att stanna i växten.

Fyndet ledde till ett praktgräl mellan australiensare och indoneser. Det sista lär inte vara sagt i saken, men australiensarna har under senare år fått alltmer indicier på sin sida. Läs om "Hobbitbråket" påhttp://www.nyteknik.se/efter_jobbet/kaianders/article43972.ece

ochhttp://www.nyteknik.se/efter_jobbet/smatt_gott/article44296.ece

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer