Måla med Rubiks kub

2011-11-08 14:44  
Flera tusen Rubiks kub vreds ihop till en 15 kvadratmeter stor tavla. Foto: Paul Newby

Med 4 242 Rubiks kub kan man ha mycket kul. Som att pussla ihop kuberna till ett porträtt av Martin Luther King.

Att vrida en Rubiks Kub rätt kan vara nog så knepigt. Gäller det 4 242 stycken blir det riktigt mödosamt. Speciellt om de små färgade fyrkanterna ska sättas samman till ett porträtt.

Men det gjorde den amerikanske designern Pete Fecteau. På sin sajt berättar han att kubvridningarna tog sammanlagt 40 timmar. Då hade han totalt 38 178 ”pixlar” som monterade i en ram formade ett porträtt av medborgarrättskämpen Martin Luther King som mördades 1968.

Den 454 kg tunga och 5,8 meter breda tavlan som Pete Fecteau döpte till ”Dream Big” hängdes upp i en amerikansk konstsalong. Där beskådades konstverket av 30 000 besökare. Tanken var att kubmosaiken sedan skulle säljas, men så blev inte fallet. Så den monterades ner och kuberna returnerades till uthyraren som tog åtta tusen dollar för besväret.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer