Makerbots 3d-skanner klar för leverans

2013-08-26 12:52  
3d-skannern producerar en datafil som kan laddas in direkt i en 3d-skrivare för utskrift. Foto: Makerbot

Den ledande tillverkaren av 3d-skrivare för konsumentmarknaden lanserar nu sin 3d-skanner.

I våras presenterade Makerbot en prototyp till en 3d-skanner för hemanvändare, mindre företag och hobbyister.

Nu är den klar för produktion och börjar säljas i USA under namnet Makerbot Digitizer i oktober för omkring 9 000 kronor. Enligt den svenska återförsäljaren blir priset i Sverige omkring 13 500 inklusive moms.

Makerbot säljer sedan tidigare 3d-skrivare för konsumenter och är marknadsledande i den produktgruppen.

Föremålen som ska läsas in placeras på en snurrande skiva som belyses med två lasrar. De mäter avståndet till ytan på objektet som skannas. Resultatet blir en 3d-modell i form av en datafil som kan skrivas ut direkt i en 3d-skrivare eller först modifieras i ett 3d-program.

Inläsningen tar omkring tolv minuter och noggrannheten är omkring +/- 2 millimeter. De största föremål som kan skannas har diametern 20 cm och höjden 20 cm med en högsta vikt på 3 kg.

Målgruppen för skannern är bland annat arkitekter och designer men Makerbot skriver att den inte är lämplig för ingenjörer som vill ha en hög precision i inläsningen.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/9GfnKKczec0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer