Populärteknik

Magnetsköld ska skydda rymdresenär

Inneslut rymdfarkoster i en sköld av magnetfält. Då skyddas människan från solvindarnas dödliga strålning. En europeisk forskargrupp har visat att det kan fungera. Rymdforskaren Carol Norberg i Kiruna är en av dem.

Publicerad

Solvindar sveper fram i rymden. Skapade av energirika partiklar, utslungade från solen, utgör de ett hot mot allt levande. Och det gäller i högsta grad rymdresenärer. Därför måste framtida rymdfarkoster för långfärder vara en skyddad zon- annars dör vi i förtid.

Så långt är alla forskare överens. Frågan är bara hur man gör? Ett alternativ som diskuterats ända sedan 1960-talet är att använda magnetfält för att skapa en magnetiska ”bubbla” som skyddar farkosten. Förebilden är vår egen jord, vars magnetfält får solvindarna att vika undan och lämna oss i en skyddad bubbla –magnetosfären. Det är samma idé som används i Star Trek-filmerna för att skydda farkosten mot farlig strålning. Men det finns en hake. Bubblan måste vara väldigt stor. Fram till idag har fysiker trott att skyddet bara fungerar om ”bubblan” är gigantisk - minst 100 kilometer i diameter. Och det är ingen realistisk lösning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här