Macbook Pro-datorer får flygförbud – efter explosionsrisk

2019-08-14 16:13  
Designern Steven Gagnes Macbook Pro började att brinna. Nu inför fyra flygbolag ett Macbook-förbud på sina flygningar. Foto: Steven Gagne

Laptop-batterier som riskerar att överhettas och explodera är ingen bra idé att ta med sig 10 000 meter upp i luften, anser USA:s flygsäkerhetsmyndighet FAA.

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA har precis identifierat äldre Macbook Pro-datorer som en potentiell riskfaktor ombord på flyg. Detta eftersom datorerna har ett tillverkningsfel som kan leda till att batteriet överhettas -vilket i sin tur skapar en explosionsrisk.

Det föreslagna förbudet från FAA omfattar 15-tumsmodeller av datorn sålda mellan september 2015 och februari 2017, skriver 9to5mac.

Mac-datorer började brinna

Hittills har fyra flygbolag, TUI Group Airlines, Thomas Cook Airlines, Air Italy, och Air Transat, följt flygsäkerhetsmyndighetens råd, och infört förbudet på sina flygningar, rapporterar Bloomberg.

Läs mer: Samsungs nya mobilkamera spränger 100-megapixelsvallen

Sedan tidigare har det rapporterats om flera fall där Macbook Pro-datorer från 2015–2017 har börjat brinna. En av de drabbade är designern Steven Gagne, som berättat om sin svedda dator i ett uppmärksammat inlägg på sajten Petapixel.

Apple byter ut batterierna grattis

För att åtgärda problemet införde Apple i somras ett frivilligt återkallningsprogram där berörda Macbook Pro-ägare kan få batterierna utbytta i sina datorer.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer