Lyssna till Jupiters toner

2017-05-26 09:45  
Grafik: Jonas Askergren.

Brus från Jupiters yta och ett märkligt pipande. Nasa har omvandlat data från rymdsonden Juno till ett stycke (nåja) musik.

Rymdsonden Juno, som under två år ska ligga i omloppsbana runt planeten Jupiter, har skickat data som Nasa nu omvandlat till ett stycke prima rymdljud. Det är plasmavågor från planetens jonosfär, den yttersta delen av atmosfären, som fångats upp av sonden. För att kunna uppfattas av ett mänskligt öra har Nasa sänkt uppspelningshastigheten.

Ljuden i filen nedan registrerades av Juno när den kom nära Jupiter i februari i år. Det märkliga pipandet har, enligt Nasa, en naturlig förklaring: förmodligen har det skapats av en kontakt mellan Juno och laddade partiklar i planetens jonosfär. Nasa skriver att ”den exakta källan till dessa diskreta toner är för närvarande under utredning”.

Mer om: Jupiter Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer