Lyssna på världens längsta eko

2014-01-20 15:29  
Det tog 112 sekunder för pisolsmällen att klinga av i oljecisternen. Foto: RCAHMS

Ett nytt rekord för världens längsta naturliga efterklang har satts i ett bergrum i Skottland med en tid över sju gånger så lång som det tidigare rekordet.

När akustikprofessorn Trevor Cox från University of Salford i Storbritannien avlossade ett pistolskott i ett bergrum i Skottland tog det en minut och 52 sekunder innan smällen hade klingat av, skriver universitetet på sin webbsajt.

Det tidigare rekordet kom även det från Skottland där det tog 15 sekunder innan ljudet från en igensmälld dörr i Hamilton Mausoleum hade dött ut.

Den nya rekordplatsen är en numera tömd bränslecistern förlagd i bergrum i närheten av Invergordon. Den byggdes på 1930-talet och var fortfarande i bruk under Falklandskriget 1982 men tömdes och stängdes 2002.

Rekordtunneln är omkring 200 meter lång, nio meter bred och 13,5 meter hög med en lagringskapacitet på omkring 25 miljoner liter.

När Trevor Cox besökte tunneln första gången häpnade han över akustiken och bestämde sig för att mäta ekotiden.

- När vi avlossade pistolen trodde jag först inte att det var sant, efterklangen var obeskrivligt lång och jag insåg direkt att vi satt världsrekord, säger Trevor Cox till The Independent.

 

Lyssna på ekot här:

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/129652019&amp;color=ff6600&amp;auto_play=false&amp;show_artwork=true"></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt