Lyssna på Street View

2014-08-14 09:38  
De här tre platserna i Googles Street View har hittills försetts med ljud.

Nu kan man lyssna på hur det låter på några platser i Googles gatuvy.

När man öppnar gatuvyn i Googles karttjänst kan man nu inte bara utforska omgivningen i zoom- och vridbara vyer. Man kan även lyssna på hur platsen låter.

Exempelvis Balboa Park i San Diego. Med hörlurar kopplade till datorn hörs på avstånd en orkester. Stereoljudet gör att man kan lokalisera varifrån ljudet kommer. Genom att klicka sig fram i gatutvyn hittar man strax musikanterna som står och spelar på torget. Och musiken får ökad volym ju närmare man kommer.

Den nya webbtjänsten "Sounds of Street View" är utvecklad av det brittiska företaget Amplifon som främst sysslar med att utveckla hörselhjälpmedel. Hittills har de försett tre platser med ljudillustrationer. Vid sidan av parken i USA finns även en  strand på Hawaii och Place du Palais i franska Avignon.

Vid sidan av ljud som brusande vågor, kyrkklockor och musik finns även fågelkvitter, kameraklick, mumlande samtal och allmänt gatubrus med i ljudbilden.

Men det handlar inte om autentiska ljud. Amplifon vill främst demonstrera sin teknik och har satt ihop ljud som visar hur det skulle kunna låta på de utvalda platserna.

Men det mest intressanta är att företaget presenterar sin teknik som öppen källkod. Via webben kan man ladda ner alla verktyg som behövs för att man själv ska kunna sätta 3d-ljud på valfri plats som har gatuvyer i Google Maps.

Då kan man självklart välja att använda autentiska ljud som spelats in på plats.

Enligt Amplifon räcker det med en minimal erfarenhet av kodning för att kunna använda verktygen som erbjuds.

Jan Melin

Mer om: Gatuvy

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer