Lyssna på orgeln av diskettstationer

2015-05-22 11:36  
Orgeln byggd av diskettstationer kan spelas från ett klaviatur eller styras från en dator. Foto: Toolbox Bodensee

Med 49 diskettstationer har en tysk teknikklubb byggt en orgel.

Ljudet från mekaniken i en diskettstation kan "stämmas" så det producerar väldefinierade toner. Det har medlemmar i den tyska ungdomsklubben Toolbox Bodensee utnyttjat för att bygga en orgel. Från början var ambitionen att bygga ett instrument med bara fyra toner men det verkade vara för enkelt så klubbmedlemmarna bestämde sig för att "göra det stort eller gå hem", skriver 3D Print.

Efter en insamling i hemstaden där vänliga medborgare rotade igenom sina källare med elektronikskrot fick orgelbyggarna till slut tag på 49 diskettstationer som fungerade tillräckligt bra.

För att montera ihop elektroniken till ett transportabelt instrument tillverkades en ram med klubbens 3d-skrivare. Totalt krävdes 84 detaljer för bygget och de filer som användes för 3d-utskrifterna kan hämtas hem av vem som helst via webben.

Hela bygget inklusive ihoplödningen av elektroniken som styr orgeln tog tre månader och i en video kan man höra hur den låter. Styrningen av instrumentet görs via midi vilket gör att orgeln kan spelas manuellt via ett klaviatur eller automatiskt från en dator med ett musikprogram.

För att göra sitt instrument som döpts till Floppy Orgel ännu mer attraktivt ska klubbmedlemmarna förse det med lysdioder som korresponderar till var och en av de 49 möjliga tonerna.

"Då blir det mer spännande att spela orgeln i mörker", enligt Toolbox Odensee.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer