Lyssna på lite <br/>äkta nanomusik

2011-09-14 15:50  

Nanoteknik är väl inte den största inspirationskällan för musiker. Men nu finns i alla fall en rap-låt om den småskaliga världen.

Populärkulturen är som den ska vara en tolkare av samtiden.

Men teknik, naturvetenskap och matematik lyser oftast med sin frånvaro i exempelvis musiken.

Ett strålande undantag är låten Pi med Kate Bush där den brittiska musikern reciterar hundra decimaler av det välkända talet.

Nu finns även en låt om nanoteknik.

Den heter kort och gott ”Nano Techno” och rappas av Coma Niddy. Men det är hans artistnamn. I verkligheten heter han Mike Wilson och är anställd på museet New York Hall of Science. Där arbetar han med att lära ut hur man ska förklara teknik, skriver Wired.

Det är i den andan han spelat in sin låt. Att hitta nya sätt att göra naturvetenskap begriplig.

Videon kanske inte ger någon djupare insikt i den småskaliga tekniken. Men refrängen ”10 to the negative nine or one-billionth of a meter” både upprepas och visualiseras så många gånger att den borde fastna hos en och annan lyssnare.

I videon uppträder även medkompositören Jennifer Sharma som tidigare var kollega med Mike Wilson men numera är NO-lärare på gymnasiet.

De planerar emellertid att samarbeta även i framtiden för att göra fler ”vetenskapliga” videor, skriver Wired.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt