Lyssna på 100 år gamla inspelningar

2015-11-10 11:23  
Rullarna där musiken är inspelad avlyssnas i Thomas Edisons uppfinning fonografen från 1877. Foto: Norman Bruderhofer & UCSB

Tusentals låtar ända från slutet av 1800-talet som spelades in på rullar belagda med vax eller metallfolie kan nu avlyssnas och laddas ner från webben.

På sajten Cylinder Audio Archive som drivs av University of California finns över 10 000 ljudinspelningar som digitaliserats från så kallade fonografcylindrar. De äldsta är från slutet av 1800-talet och de sista från 1920-talet.

Rullarna var den ljudkälla som användes i Thomas Edisons uppfinning fonografen där ljudet lagras som spår på en cylinder. På de äldsta rullarna graverads ljudspåret i ett tunt lager av metallfolie som senare ersattes av andra material som vax eller celluoid.

Ljudfilerna som kan avlyssnas direkt eller laddas hem täcker in allt från operor till djurläten och det finns till och med en svensk avdelning med 93 inspelningar där man exempelvis kan lyssna på Ingeborg Laudon när hon sjunger "Ack, Vermeland, du sköna" från 1913.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer