Lyfter och landar vertikalt med elmotor

2014-08-26 12:26  

Nasa har utvecklat en eldriven flygfarkost som kan hovra som en helikopter och flyga som ett plan.

Förra veckan provflög Nasa en ny typ av flygfarkost, enligt ett pressmeddelande från den amerikanska rymdstyrelsen. Den är döpt till GL-10 Greased Lightning och är försedd med tio eldrivna propellrar. De kan vinklas både framåt och uppåt vilket gör att planet kan startas och landas vertikalt och sedan flygas som ett konventionellt plan.

Men eldriften har inga egentliga miljöaspekter. Motorerna får sin kraft från batterier som kontinuerligt laddas av två dieselmotorer ombord på det förarlösa planet. Det gör att GL-10 får samma räckvidd som konventionella plan.

Att elmotorer används beror på att de kan göras små och placeras för maximal flygprestanda vilket inte är möjligt när konventionella motorer används på så kallade VTOL-plan. Det går bland annat snabbt att skifta mellan vertikal och horisontell flygning med den nya tekniken, skriver Nasa i en forskningsrapport.

Planet som provflögs är en skalmodell med tre meters vingbredd. När det lyfte var det säkrat med en vajer men senare i år ska även friflygning testas, skriver Nasa i sitt pressmeddelande.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt