Lutande tornet i Pisa

2009-09-22 23:00  

Faller tunga kroppar fortare än lätta?

Aristoteles påstod att tunga kroppar faller fortare än lätta. Enligt en legend undersökte Galileo Galilei saken genom att släppa föremål från Lutande tornet i Pisa. Nyligen gjorde man om försöket i Pisa. Två personer släppte samtidigt och på givet kommando var sitt klot. Kloten var lika stora, men det ena var betydligt tyngre. Början av fallet filmades, så att man med god upplösning kunde studera vad som hände. Ett av kloten tog tydligt ledningen. Vilket av dem?

Lösninglängst ner på sidan.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Lösning:

Det lätta klotet tog först ledningen. Det var förbryllande, eftersom luftmotståndet har störst betydelse för ett lätt föremål (jfr fallande fjäder och sten). Förklaringen var att man höll det tunga klotet i ett hårdare grepp. Det tog lite längre tid att öppna handen vid kommandot ”släpp”. Efter ett tag hade det tunga klotet kommit ikapp och föll fortast. Försöket visar hur lätt det är att bortse från en felkälla när man gör ett experiment.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer