Lugn nyårsafton på raketbasen

2010-12-30 09:52  
Raketbasen Esrange tar det lugnt med raketer på nyårsafton.

Kiruna är Sveriges rakettätaste område, räknat per invånare. Men på nyårsafton är det lugnt på raketbasen Esrange, berättar Lars Olof Persson, raketbyggare och chef för flight safety and operations på Esrange i Kiruna.

Skjuter ni upp några raketer på nyårsafton?

- Inte på Esrange. Det är hemskt sällan folk är där ute på nyårsnatten. Men vi skjuter upp raketer hemmavid… Kiruna är nog ett av de ställen där det skjuts upp mest raketer kring nyår.

Vad är din favoritraket?

- Den heter Improved Orion och har en gammal överskottsmotor som vi fått ifrån försvaret. Den är lätt att använda, pålitlig och funkar i många sammanhang. Ett slags rymdens Smartcar.

Hur många såna skjuter ni upp per år?

- Det brukar bli en 3–4 stycken.

Har ni inget större?

- Det mest spektakulära är nog ballongerna, den största ballongen vi skickar upp är 1,2 miljoner kubikmeter, dubbelt så stor som Globen i Stockholm.

Men ballongerna smäller ni väl inte?

- Nej. Det som smäller högst är vår stora Maxusraket, den bränner av tio ton svartkrutsbaserat fastbränsle på väg upp till 700 km höjd. En vanlig fyrverkeripjäs har kanske 100 g.

Vad är din bästa raket på nyårsafton?

- Det är en sån där låda med massor av saker som sköter sig självt så man kan stå och titta på. Springa runt och tända är i och för sig kul, men det gör jag på jobbet.

 

Fotnot: Ett raketskott från Esrange kostar mellan 1,5 miljoner och 140 miljoner kronor. Uppskjutningarna är för det mesta obemannade, men för några år sedan skickade man upp några akvariefiskar  för att kolla hur de höll balansen i tyngdlöst tillstånd. Fiskarna, liksom andra experiment, mjuklandar med fallskärm, medan raketdelarna blir skrot som bärgas av Rymdbolaget. Raketbränslet är svartkrutsbaserat fastbränsle, i stort sett samma som skjuter upp fyrverkeriraketer.

 

Eddie Pröckl

Mer om: Raket Kiruna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer