Luftkonditionering utan el

2016-06-17 10:17  
När luften blåser in i den stora öppningen och når flaskhalsen ökar trycket vilket sänker luftens temperatur med upp till fem grader Celsius. Foto: Grey Dhaka Grameen

Med plastflaskor kan man bygga en enkel kylanläggning för bostaden.

Företaget Grameen Intel i Bangladesh har utvecklat en metod för luftkonditionering som inte kräver någon elektricitet. Den är så enkel att vem som helst kan bygga den. Enligt en video bygger tekniken på fenomenet att när luft pressas genom ett avsmalnande rör och sedan släpps ut blir den kallare.

Luftkylaren från Grameen Intel som döpts till Eco Cooler består av en trä- eller pappskiva försedd med hål som är avpassade för att halsen på en plastflaska med bortskuren botten ska kunna tryckas in och fixeras. När skivan monteras i en fönsterram med flaskbottnarna vända mot utsidan blåser vinden in i flaskorna där lufttemperaturen sjunker och kyler ner bostaden. Enligt Inhabitat kan det sänka inomhustemperaturen med omkring fem grader Celsius.

I Bangladesh bor omkring 70 procent av invånarna i hus som saknar elektricitet och när det är som varmast kan utomhustemperaturen stiga till 45 grader.

Sedan Eco Cooler introducerades i februari 2016 har den installerats i 25 000 bostäder, skriver The Observers.

(Texten uppdaterad 17/6 2016 13:45)

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer