Lös den brittiska spiongåtan

2015-12-18 09:28  

Den brittiska motsvarigheten till svenska FRA har skickat ut en tankenöt i form av ett julkort som även finns på webben.

De som finns med i adressregistret hos den brittiska underrättelsemyndigheten Government Communications Headquarter (GCHQ) får i år ett mystiskt julkort föreställande ett rutnät omgivet av sifferserier.

Julhälsningen finns även på webben för den som är sugen på lite hjärngymnastik.

Siffrorna vid rutnätets rader och kolumner visar hur många rutor som ska målas svarta i respektive rad och kolumn. Om sifferserien exempelvis är "4 2 7" betyder det att det finns tre sammahängande block av svarta rutor och att det alltid måste finnas minst en vit ruta mellan respektive block. Siffran 4 säger att det första blocket består av fyra sammanhängande svarta rutor, det andra av två och det tredje av sju svarta rutor.

När hela rutmönstret fått alla sina svarta rutor på rätt plats framträder ett typiskt mönster. Utan att avslöja allt för mycket är det nu lämpligt att plocka fram sin kameramobil och köra en viss typ av app.

Det leder vidare till en ny tankenöt vars lösning öppnar ytterligare en tankenöt. För att nå till den slutliga lösningen är det sammanlagt fem uppgifter som ska klaras av innan man kan skicka in sitt svar till den brittiska underrättelsetjänsten.

För den som är sugen på fler logiska problem finns länkar till Ny Tekniks "Veckans gåta" här.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer