Loons internetballong slog rekord i stratosfären

2020-11-03 07:00  

Alphabet-ägda Loons plattformar ska ge uppkoppling till eftersatta marknader. En av deras internetballonger slog rekord genom att tillbringa 312 dagar i luften.

Google genomförde skarpa tester av "internet via ballong" 2016, då under projektnamnet Loon. Sedan dess har jättens moderbolag Alphabet tagit över Loon, som till dags datum har lagt sammantaget sju år på att utveckla sina höghöjdsballonger.

I dag är bolaget uppe i nära hundra system som är aktiva runt om i världen. Loon har också automatiserat uppsläppet så att ballongen är skyddad under påfyllningen av gas, som i sig går väldigt snabbt. Nattetid när stratosfären som kallast ser deras navigationssystem till att välja en höjd som håller trycket uppe – för på 20 kilometers höjd kan temperaturen ligga på 90 minusgrader.

Läs mer: Glöm 5g – 6g blir starten för en helt ny värld

Totalt har bolagets ballonger tillryggalagt mer än 1 miljon kilometer, och tillbringat över 1 miljon timmar i luften. Nu berättar Loon om det rekord som slogs tidigare i år när deras ballong tillbringade 312 dagar i stratosfären. Internetballongen släpptes upp från Puerto Rico i maj förra året och efter mer än tio månader landade den i Baja, Mexiko, i mars. Se klippet som berättar om rekordet nedan.

Företaget slog därmed sitt eget rekord som låg på 223 dagar. Enligt Loon innebär längre tid i luften en lägre kostnad per flygtimme samt möjlighet att nå avlägsna och svårtillgängliga områden som exempelvis Stilla havet. Och efter att rekordballongen hade avverkat ett varv runt jorden så tillbringade den också sju månader just över Stilla havet

John Edgren

Mer om: Internet Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer