Ljus framtid för utomjordingar

2015-10-23 11:07  
Bara en bråkdel av de jordliknande planeter som kan finnas i universum har ännu bildats. Foto: Nasa

Nya beräkningar visar att de flesta planeter där det kan finnas utomjordiskt liv ännu inte är bildade.

Ingen vet om det finns jordliknande varelser på andra planeter i universum. Men förutsättningarna för att de ska dyka upp ökar dramatiskt i framtiden, visar studier från Nasa.

Där har astronomerna med hjälp av data från rymdteleskopet Hubble kommit fram till att bara en bråkdel av de planeter som kan likna jorden ännu existerar, skriver rymdorganisationen.

De har beräknat hur stora mängder väte och helium som finns i det kända universum. Alltså de grundämnen som behövs för att bilda nya himlakroppar. Men bara en mycket liten del av det tillgängliga byggmaterialet har ännu använts, närmare bestämt åtta procent. Så det återstår alltså 92 procent av det material som i framtiden kan forma stjärnor och planeter.

Men redan nu finns det enligt Nasas beräkningar en miljard planeter med jordens storlek bara i vår galax Vintergatan. Sedan tillkommer det ofantliga antal som borde existera i de andra 100 miljarder galaxer som finns i det observerbara universum.

De planeter som fortfarande väntar på att födas kommer bara sparsamt att formas i Vintergatan då det mesta av gaserna som behövs redan använts där.

Jan Melin

Mer om: Nasa Universum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer