Liv i bara var tionde galax

2014-12-01 13:57  
Andromedagalaxen. En grupp astrofysiker konstaterar nu att det bara finns förutsättning för liv i var tionde galax. Foto: TT

Högst var tionde galax i vårt observerbara universum har förutsättningar för avancerat liv.

Det konstaterar en grupp astrofysiker efter att ha beräknat hur gammastrålningen som finns i de flesta andra galaxer skulle förstöra det ozonlager som krävs runt en planet för att ett mer avancerat liv än möjligtvis bakterier ska kunna uppstå.

Ozonlagret skyddar jorden för den skadliga ultravioletta strålningen från solen. Lagret är känsligt för den joniserande strålning som uppstår när två neutronstjärnor eller svarta hål kolliderar med varandra, eller när gigantiska stjärnor får slut på sitt bränsle, kollapsar och exploderar.

Att bara var tionde galax har rätt förutsättningar kan tyckas vara dåliga nyheter för alla som hoppas på främmande livsformer, men i så fall bör man tänka på att universum rymmer uppåt 100 miljarder galaxer.

Beräkningen presenteras i Physical Revew Letters.Följ Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Galax

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer