Lita inte på din syn

2015-06-15 14:57  
De smala färgbalkarna till höger är identiska men ser ut att ändra färg när bakgrunden skiftar i det vinnande bidraget till årets illusionstävling. Foto: Illusion of the Year

Nu är tävlingen om årets bästa optiska illusioner avgjord.

Synvillor är fascinerande att betrakta. Förutom att de optiska illusionerna är underhållande lär de oss även att vi inte alltid kan lita på våra ögon eller mer korrekt att hjärnan bearbetar synintrycken på ett "objektivt" sätt.

En organisation som arbetar vetenskapligt med synvillor är The Neural Correlate Society som stöder forskning om uppfattningsförmåga och varseblivning. För att popularisera ämnet anordnar de tävlingen Best Illusion of the Year Contest som nu avgjorts för 2015.

Bidragen som bedöms ska vara producerade under föregående år men behöver inte tidigare ha varit publicerade.

Vinnare i år blev Mek Vergeer från Katholieke Universiteit Leuven i Belgien med sitt bidrag Splitting Colours. Det bygger på en klassisk synvilla där uppfattningen av en färg avgörs av omgivande färger. Hans bidrag är liksom de övriga nio finalisternas illusioner presenterade i videor som finns publicerade på Youtube och Related content

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer