Lita inte på bildigenkänning

2014-12-15 15:02  
Det här är vad datorn ansåg bilderna föreställa. Foto: University of Wyoming

Även datorer luras av optiska illusioner.

Automatisk bildigenkänning blir allt mer sofistikerad och viktig. Tekniken används för allt från identifiering av människor till att lotsa förarlösa fordon rätt i trafiken.

Men datorer kan liksom människor luras av optiska illusioner.

Det visar forskare vid University of Wyoming i USA i sin rapport "Deep Neural Networks are Easily Fooled".

De framställde en serie bilder som sedan tolkades av bildigenkänningsalgoritmen Alex Net, skapad av forskare vid University of Toronto och ansedd vara så bra att forskarna anställts av Google, skriver New Scientist.

Men algoritmen har sina brister. Bilder som för människor ger ett abstrakt intryck tolkades som exempelvis en elgitarr eller en påfågel.

-Algoritmen ser världen på ett annat sätt än människor. När vi granskar ett objekt ser vi till helheten med form och mönster. En algoritm intresserar sig bara för de detaljer som främst särskiljer det från andra föremål, säger Jeff Clune, från University of Wyoming, till New Scientist.

Nu hoppas han tillsammans med sina kollegor kunna räkna ut hur de ska modifiera algoritmerna så de genomskådar de optiska villorna.

- Annars kan en person slinka igenom en säkerhetskontroll som använder ansiktsigenkänning eller lura en förarlös bil att se vilseledande trafikskyltar, säger Jeff Clune.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer