Lilla Pluto större än man trott

2015-07-14 09:18  
Pluto fotograferad 12 juli på 2,5 miljoner kilometers avstånd från sonden New Horizons. Foto: Nasa

Lilla dvärgplaneten Pluto är 80 km större än vad man tidigare trott. Det har sonden New Horizons redan sett timmarna innan den passerar som närmast.

Med de uppgifter som New Horizons sänt till jorden har forskarna nu beräknat Plutos diameter till 2370 km - plus/minus 19 km. Det är 80 km större än vad man tidigare antagit.

Under tisdagen kommer New Horizons att passera Pluto på ett avstånd av endast 12500 km vid en hastighet av ca 50000 km/h.

Enligt projektledaren Alan Stern är risken 1 på 10000 att sonden skulle kunna krocka med något föremål, men han tillägger till nyhetsbyrån ap:

- Vi flyger in i det okända. Det är en risk vi få ta vid undersökningar.

När sonden passerar som närmast är den inte nåbar från rymdkontrollen på jorden. New Horizons kan inte göra observationer och skicka data till jorden samtidigt, så under några timmar kommer sonden enbart att ägna sig åt vetenskapliga uppdrag.

Därefter ska den i kväll svensk tid sända en signal och bekräfta att uppdraget är genomfört. Det tar 4,5 timmar för signalen att nå jorden.

Läs också reportaget från Ny Tekniks besök hos Alan Stern.

Håkan Abrahamson

Mer om: Pluto

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer