Lifta inte i USA

2015-08-03 14:12  
I Philadelphia tog Hitchbots liftartur slut. Förhoppningen var att den skulle nå ända till västkusten. Foto: Hitchbot & Lauren O´Neil/Twitter

Den liftande roboten Hitchbot kunde inte ta sig från kust till kust i USA.

Förra sommaren lyckades den lilla roboten Hitchbot lifta genom hela Kanada. Under tre veckor plockade snälla bilister upp den lilla krabaten från vägkanten där den blivit avsläppt av tidigare förare.

Den här sommaren försökte Hitchbot göra om sin bravad i USA. 17 juli placerades den vid en väg utanför Boston där den snart fick sin första lift. Under två veckor gick färden vidare söderut med besök i bland annat New York. Men i Philadelphia tog äventyret slut, enligt projektets webbplats. Där blev den svårt vandaliserad med bland annat avbrutna armar och kunde då inte fortsätta sin färd.

Den lilla liftaren är byggd av forskare och konstnärer vid Nova Scotia College of Art and Design. Det vet att människor i stort sett litar på robotar. Men nu ville de ta reda på om robotar även kan lita på människor.

På många ställen verkar de kunna göra det. Men inte på andra.

Jan Melin

Mer om: Robotteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer