Leonardo da Vincis bro byggs av is

2015-04-28 14:30  
Isbron med ett såpann på 50 meter ska byggas efter skisser av Leonardo da Vinci. Foto: Structural Ice

Studenter ska bygga en bro av is med det längsta spannet hittills.

Ett internationellt gäng studenter under ledning av den tekniska högskolan i Eindhoven ska bygga en bro av is med ett spann på 50 meter vilket i så fall blir världsrekord. Den tidigare längsta isbron mätte bara 30 meter, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Bygget ska påbörjas i december i finska Juuka och vara klart i mitten av februari 2016. Under den tiden ska 100 studenter och frivilliga bygga bron i skift dygnet runt för att inte utrustningen ska frysa till och försena arbetet.

Ritningen till bron är baserad på skisser från Leonardo da Vinci som han gjorde för en planerad bro i Istanbul som emellertid aldrig uppfördes.

Basen för bygget i Finland blir en uppblåsbar stomme som sprayas med vatten och snö som sedan får frysa. På så sätt läggs lager på lager tills bron är klar.

För att öka hållfastheten kommer vattnet att blandas ut med trä- och pappersfiber till konstruktionsmaterialet Pykrete vilket gör isen mycket hårdare än vanlig is och dessutom tar mycket längre tid att smälta.

En typisk blandning för Pykrete är 15 procent fiber och 85 procent vatten.

När den 100 meter långa bron med sitt spann på 50 meter är färdigbyggd ska den hålla för vikten av en bil men det blir ändå bara fotgängare som tillåts trafikera isbygget.

Jan Melin

Mer om: Brobygge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer