Legendarisk syntmaskin förnyas efter 35 år

2009-06-11 07:56  

Tom Oberheim byggde sin analoga "Synthesizer Expander Module" 1974. Det blev en fullträff, och en stilbildare i musikvärlden. I dag är den ett dyrt samlarobjekt, så Tom Oberheim har gjort en ny version.

Thomas Elroy Oberheim, nu 73 år, är en ljudingenjör vars geni bara trumfas av hans blygsamhet. ”Synthesizer Expander Module”, SEM, är bara en av de många legendariska syntar, samplers och trummaskiner han skapat. (Notera det ingenjörsmässiga namnet: inte ens en modellbeteckning.) Ändå har han uppenbarligen varit mer intresserad av att se framåt än av att kapitalisera sina nostalgiska klassiker. Det krävdes att en envis kamrat – den i musikvärlden inte helt okände Roger Linn - bearbetade honom innan han accepterade idén att bygga en ny SEM.

- Det är en hemsk historia. Han sa ”Uppliva SEM!” och jag protesterade att det är för gammal teknik. Jag höll ut i månader. Det har inget med affärer att göra, det var bara något jag var tvungen till, berättade han i en pressvisning på evenemanget Red Bull Music Academi i New York.

Bara det allra nödvändigaste har förnyats. Den har nu enkel midistyrning – Oberheim var en av skaparna av MIDI-standarden. Potentiometrarna kommer från en ny tillverkare. (”Jag hatade de gamla pottarna”, kommenterade Tom Oberheim) Molex-kontakterna på kretskorten hade en tendens att gå sönder, och har också bytts mot ny modell.

I övrigt är allt detsamma. Till och med priset luktar 1970-tal. När den nya SEM börjar säljas tror Tom Oberheim att priset sätts till omkring 8000 kronor.

- Det verkar finnas en återgång till intresse för analogt. De gamla prylarna har en individualistisk kvalitet. Ändå kommer analogt kommer att minska, det går att göra så mycket med Macen utan extra utrustning, säger Tom Oberheim.

Den nya SEM låter fantastiskt. Den skapar lätt brölande, feta kantiga vågformer, precis som originalet. Ett hett tips är att syntarna kommer att sälja slut omedelbart – och sedan stadigt stiga i pris de kommande 35 åren.

Niklas Dahlin

Mer om: Synt,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer