Laurel eller Yanny? Här är svaret varför vi hör olika

2018-05-17 14:43  
Foto: Skärmdump Youtube/ABC Television Stations

Klippet har fått stor uppståndelse på sociala medier. Säger rösten Laurel eller Yanny?

För tre år sedan debatterades det i sociala medier om färgerna på en klänning. Nu är det istället ett ljudklipp som blivit viralt där en röst säger ett ord, som har delat upp internet i två läger: säger rösten Laurel eller Yanny?

I ett videoklipp förklarar Abby Walker, professor vid Virginia Polytechnic Institute and State University, att det kan bero på två saker varför ljudet uppfattas olika.

Spelas ljudet upp i dina hörlurar kanske det inte uppfattas likadant som om du lyssnar via en högtalare, menar Abby Walker. Vissa kan höra båda orden, beroende på vilken utrustning de har spelat upp ljudet med. Men den största faktorn verkar vara att vi lyssnar mer till högre eller lägre ljudfrekvenser.

Läs mer: Snart lanseras Youtube Premium – och det kommer att kosta mer

Både Laurel och Yanny går att höra, så det finns egentligen inget rätt eller fel svar i den här diskussionen. Är du team Laurel så hör du till dem som lyssnar till de lägre frekvenserna, medan Yanny kan höras i de högre. Däremot så kommer ljudet ursprungligen från Vocabulary.com där ordet Laurel spelas upp.

Vad hör du?

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt