Lättare hitta försvunna plan

2015-03-04 13:43  
Misstankarna är att MH370 efter sista radarkontakten flög söderut och försvann i havet utanför Australiens västkust.

Med ett nytt system ska det bli lättare att hålla koll på var flygplan befinner sig.

På söndag 8 mars är det ett år sedan Malaysia Airlines Boeing 777 med flightnummer MH370 försvann spårlöst. Sista kontakt mellan pilot och flygledning var mindre än en timme efter start och sista radarkontakten en dryg timma efter det.

Sökningarna i ett 11 000 kvadratmil stort område väster om Australien pågår fortfarande men har inte gett något resultat.

Nu ska myndigheter i Australien, Malaysia och Indonesien testa ett nytt system som ska hålla bättre koll på var ett plan befinner sig än vad som görs idag, skriver AP.

Det bygger på satellitbaserad positioneringsutrustning som redan finns installerad ombord på 90 procent av alla långdistansplan. Via det ska planens position rapporteras automatiskt var femtonde minut i stället för var fyrtionde som är brukligt idag.

Det som gör det nya systemet ännu mer effektivt är att ett plans position rapporteras var femte minut om en kursavvikelse indikeras.

- Det här är ingen patentlösning men ett viktigt steg för att snabbt förbättra möjligheten att lokalisera ett plan i väntan på att ännu bättre system utvecklas, säger Angus Houston till AP.

Han är ordförande i Airservice Australia och har haft en ledande position i sökandet efter MH370.

Det nya positioneringssystemet ska först installeras på flygplatsen i Brisbane i Australien och sedan introduceras i Indonesien och Malaysia.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt