Lätt göra egna panoramabilder

2010-11-19 14:18  

Både London och Stockholm har dykt upp på webben som gigantiska panoramafoton. Att själv göra ett panorama med ett gratisprogram är mycket enkelt.

Världens största panoramafoto består av 80 miljarder bildpunkter. Det visar en utsikt över London och publicerades nyligen på webbsajten 360 Cities.

Där kan man zooma in panoramat så mycket att människor som syns i staden lätt kan identifieras.

Ett nytaget panorama över Stockholm är inte lika stort. Men det erbjuder ändå fina zoomningsmöjlighter där huvudstaden kan utforskas från Stadshusets torn varifrån de 1520 bilderna som bygger upp panoramat har fotograferats.

I en kommentar till Ny Tekniks artikel om stockholmspanoramat skriver signaturen ”Henrik” att det är lätt att själv göra egna panoraman.

Det har han alldeles rätt i. Med gratisprogrammet ”Image Composite Editor” för Windows sätts egna bilder ihop till ett panorama nästan automatiskt.

Ny Teknik gick ut på stan med en enkel sju megapixelkamera och knäppte några bilder mot Gamla Stan från Slussen i Stockholm.

Vi började med att ta en bild lite snett nedåt. Sedan flyttade vi kameran en bit till höger så den vyn överlappade omkring 30 procent av den första bilden.

Efter åtta exponeringar vred vi kameran till utgångsläget för första bilden och vinklade upp kameran något. Sedan tog vi åtta nya bilder. Det här repeterade vi ytterligare två gånger och hade då åtta gånger fyra exponeringar som tillsammans täckte den vy vi ville fånga.

Därefter var det bara att hämta och installera Image Composite Editor.

Programmet är nästan självförklarande och efter att ha laddat in våra 32 bilder sköttes allt automatiskt. Efter bara några minuter var bilderna hopsatta till ett 60 megapixel stort panorama. I bildskärmsupplösning blev det en bild på nästan sju kvadratmeter.

I programmet Image Composite Editor finns även en länk till sajten Photosynth.net. Där erbjuds ett verktyg som också skapar panoraman från egna foton. Dessa kan sedan laddas upp till sajten där man själv och andra kan betrakta sitt panorama med verktyg för panorering och zoomning.

Ny Teknik har inte hittat något gratisprogram för Macintosh som är lika lättanvänt som Image Composite Editor eller verktyget från Photosynth.net.

Ett macprogram som finns är ”PTMac 4.1”. Det är mycket kompetent men kräver en hel del av användaren.

Kanske någon läsare som kommentar till den här artikeln kan tipsa om andra eller bättre macprogram?

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer