Låten med 40 000 kompositörer

2015-10-26 14:07  
Rösta på vilken ton som ska bli den nästa i "A Melody Written by a Crowd". Foto: Crowdsound

Lyssna på låten där besökare på melodins webbplats röstar fram vilka toner som ska vara med.

Ton för ton växer nu ett unikt musikstycke fram på webbsajten Crowdsound. Initiativet kommer från programmeraren Brendon Ferris från Dominikanska republiken och bygger på att besökare får rösta fram vilka toner som ska forma melodin.

När man lyssnat på det som hittills komponerats röstar man på den ton som ska bli den nästa och passa för det av fyra förutbestämda ackord som repeteras genom hela melodin.

När låten är klar ska den bearbetas av några musiker som ska lägga till en basstämma och eventuellt ändra lite som att lägga till synkoper och pauseringar och sedan spela in låten i en studio.

Ett par exempel på hur det kan komma att låta finns på denna länk.

Hittills har över 40 000 besökare från 144 olika länder varit med och röstat fram hur låten ska växa fram.

När den är färdigkomponerad ska även texten röstas fram. Första strofen är redan bestämd till When – ev – er och bland de ord som blir nästa ska man kunna välja mellan exempelvis you, we, things och some.

Jan Melin

Mer om: Musik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer