Låtarna var bättre förr

2012-08-09 08:34  
Forskare har analyserat musiken i en halv miljon låtar från 1955 och framåt. Foto: Spanish National Research Council

Nu är det vetenskapligt bevisat. Kvaliteten på populärmusiken har blivit allt sämre under de senaste 50 åren.

Spanska forskare hävdar att populärmusiken har blivit mer konform och mindre varierad under senare år.

Forskarna från Artificial Intelligence Research Institute i Barcelona har analyserat nästan en halv miljon skivor som getts ut mellan 1955 och 2010. Resultatet av undersökningen har de publicerat i rapporten ”Measuring the Evolution of Contemporary Wester Popular Music” som finns tillgänglig via webben.

I den sägs att ackordföljderna som används idag är enklare och melodierna mer likartade än tidigare. Men paletten av ackord som används i populärmusiken har alltid varit mycket begränsad. Det är bara tio olika ackord som byggt upp nästan alla låtar från 1950-talet och framåt.

Forskarna konstaterar även att klangfärgen eller ”timbren” har blivit mindre varierad.

Tidigare experimenterades det mer med olika sound. Främst i mitten av 1960-talet där musiker som Jimi Hendrix lockade fram helt nya ljud från sin gitarr, säger en av forskarna till The Economist.

En förklaring till att klangfärgen har en mindre spännvidd än tidigare kan också vara att ljuden idag ofta framställs syntetiskt och bearbetas digitalt. Det kan leda till att exempelvis en trumpet förlorar lite av sin karaktär och sitt unika ljud, skriver The Guardian.

Forskarna visar även att dagens skivor spelas in med ett mindre dynamikomfång och en högre ljudstyrka än tidigare.

De musikgenrer som granskats är främst rock, pop, hiphop, metal och electronica.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer