Låt dig luras av en synvilla

2011-05-12 15:24  

Årets bästa synvilla har nu utsetts. I en video luras ögat att inte upptäcka färgförändringar i roterande prickar.

I tävlingen Best Illusion of the Year har nu årets vinnare korats.

Första pris som delas ut av Vision Sciences Society gick till en assisterande professor vid Harvard University som tillsammans med en student producerat en video som lurar ögat och hjärnan.

Tittar man på den som vanligt ser man prickar som ständigt skiftar färg. Om man tittar på videon som vanligt ser man färgförändringarna även när de börjar snurra. Men om man i stället fixerar punkten i mitten ser man inte färgskiftningarna när punkterna roterar.

För den som är intresserad av hur det vinnande bidraget ”Motion Silences Awareness of Visual Change” producerades finns en beskrivning att ladda hem.

Andra pris gick till tre personer från American University i USA och tyska Universität Giessen. Deras bidrag heter Grouping by Contrast och visar hur uppfattningen av en färg bestäms av den omgivande färgen.

På tredje plats kom animationen ”The Loch Ness Aftereffect” av Mark Wexler från Université V i Frankrike.

I den snurrar små rektanglar runt och gör plötsliga hopp. Vad illusionen består i begriper tyvärr inte Ny Tekniks reporter. Men så är det med synvillor. Alla människor har inte förmågan att ”se” det som avses.

På tävlingens webbplats finns alla årets  vinnande bidrag presenterade plus länkar till tidigare års finalister.

I spalten till höger finns även några bilder av klassiska optiska illussioner.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt