Lasern som ger helt vitt ljus

2015-08-04 11:28  
Lasern är byggd av tre parallella segment som kan sända ut ljus i de tre grundfärgerna som tillsamman skapar ett helt vitt ljus. Foto: ASU/Nature Nanotechnology

För första gången har forskare byggt en integrerad laser som strålar ut vitt ljus.

Forskare vid Arizona State University i USA har byggt en halvledarlaser som ger rent vitt ljus. Enligt Phys.org är det den första lasern som klarar av det.

Den nya lasern kan stråla ljus i alla synliga färger och det är när de emitteras samtidigt som vitt ljus uppstår.

2011 visade forskare vid Sandia National Lab hur man med hjälp av fyra separata stora lasrar kunde få fram vill ljus. Men den nya lasern från Arizona består av en enda enhet där tre parallella mycket tunna halvledarskivor som var och en kan producera en av de tre basfärgerna rött, grönt eller blått och med hjälp av dessa producera valfri färg i det synliga ljusspektrat.

Ett användningområde för vit laser är belysning där den kan ersätta eller bli ett alternativ till lysdiodlampor. Fördelen med lasern där är att den är mer ljusstark och mer energieffektiv än dioderna, skriver Phys.org.

Vit laser kan även användas för optisk kommunikation i så kallade li-finät där rumsbelysningen sänder ut korta ljuspulser där tänt ljus tolkas som en digital etta och släckt en nolla.

Om lysdiodslamporna som används i ett sådant nät ersätts med vit laser kan hastigheten i nätet bli upp till 100 gånger snabbare, skriver Phys.org.

Men det återstår ett problem att lösa innan den nya lasertekniken kan bli en allmänt användbar ljuskälla. Den laser som de amerikanska forskarna demonstrerat använder en annan laser för att frigöra de elektroner som emitterar ljuset i den nya lasern. Men forskarna är i full färd med att utveckla sin laser så den ska kunna drivas direkt av elektricitet, enligt Phys.org.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt