Laser skickar Mona Lisa till månen

2013-01-21 09:59  
Bilden av Mona Lisa delades upp i 152 x 200 pixlar som sändes med laser till en satellit vid månen. Efter automatisk felkorrigering kunde bilden återskapas till originalskick. Foto: Nasa

Nasa har för första gången lyckats överföra en bild med hjälp av laser genom rymden.

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa räknar med att laserkommunikation är framtiden för rymdverksamhet. Anledningen är att den erbjuder högre överföringshastigheter än radiokommunikation.

För att testa tekniken skickade Nasa en bild av Mona Lisa med hjälp av laser till satelliten Lunar Reconnaissance Orbiter, LRO, som kretsar kring månen.

"Det här är första gången någon lyckats genomföra en enkelriktad laserkommunikation på planetariska avstånd", skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Anledningen till att bilden sändes till LRO är att det är den enda satelliten på långt avstånd från jorden där laser används för positionskontroll. Med samma laserstation vid Goddard Space Flight Center som övervakar LRO skickades bilden av Mona Lisa iväg.

Den hade först konverterats till en gråskalebild med 152 x 200 bildpunkter som skickades iväg via lasern med hastigheten 300 bitar per sekund.

För att verifiera bildens kvalitet när den nådde LRO returnerades den till jorden via radiosändare på satelliten. På grund av turbulens i jordens atmosfär visade det sig att alla pixlar inte nått fram. Men med felkorrigering av liknande typ som används i cd- och dvd-spelare kunde bilden restaureras till i det närmaste originalskick.

Den lyckade testen skapar förutsättningar för Lunar Laser Communications demonstration, LLCD, som är en teknik för laserkommunikation med höga överföringshastigheter som förväntas bli en central funktion i Nasas nästa månexepedition Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, LADEE, skriver rymdorganisationen i sitt pressmeddelande.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/FXeENwPr1Ic?feature=player_profilepage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer